Equus Fundamentum

Bewust voor paardenwelzijn

Over
Equus Fundamentum

Onze geschiedenis

Theoretisch gezien, gaat de geschiedenis van Equus Fundamentum niet verder dan maart 2023.
In werkelijkheid bestaat Equus Fundamentum al veel langer.

De oprichters van Equus Fundamentum zijn gedurende meerdere jaren verbonden geweest aan de Facebookgroep van een – voor zijn tijd – baanbrekende  website op het gebied van verbetering van het paardenwelzijn in Nederland en België.

Mede door de positieve trend in equine science en wetenschappelijke onderzoeken ter verbetering van het paardenwelzijn, leren we nog steeds iedere dag bij.
Maar ook onze leefomgeving verandert. Stikstofakkoorden, de dreiging van ruwvoertekort, de verspreiding van exoten in fauna en flora enzovoort vraagt flexibiliteit en een aanpassing van onze overtuigingen en visies.

Steeds meer liepen we tegen de hindernis dat de huidige realiteit niet meer geheel te verenigen was met de boodschap die we verondersteld waren uit te dragen.

Het idee om een eigen website met up-to-date evidence-based informatie te ontwikkelen begon stilaan te rijpen en vorm te krijgen en werd op 3 april 2023 een feit.

Waarom Equus Fundamentum?
Alle namen die we bedachten, waren al ingenomen. Toch wilden we een naam die precies weergeeft wat paardenwelzijn inhoudt en waar wij voor staan.  Nederlands was dus geen optie meer en in het Engels is het al niet veel beter.

We wilden ons niet alleen voor paarden maar ook voor ezeltjes en andere paardachtigen inzetten.
En paardenwelzijn is een fundamenteel recht, een basis, een grondslag gebaseerd op een aantal uitgangspunten. Een fundament dus. 
De naam was geboren Equus Fundamentum of letterlijk vertaald Paardachtigen Fundament, voor ons betekent het zoveel als het fundament van de paardachtige.

De meningen over de grammaticale correctheid verschillen nogal. Naar gelang het gekozen -itief  werden er verschillende verbuigingen met vuur verdedigd als het enige correcte.
Het zal de paardachtige die geholpen wordt niet zo heel erg boeien maar we kunnen gerust zijn; de naam is gecheckt bij A. Wessels, professor Latijnse taal en literatuur aan de universiteit Leiden en correct bevonden.

Onze doelstelling

Het belangrijkste doel van Equus Fundamentum is om advies en informatie te vertrekken die de gezondheid en het welzijn van paarden en paardachtigen beschermt en verbetert door eeuwenoude overtuigingen en gewoontes over de omgang met en het houden van paarden op een onderbouwde manier te doorbreken.

De dag van vandaag worden miljoenen  pony’s paarden, ezels en aanverwanten geëxploiteerd voor werk, sport, recreatie of gewoonweg als handelsproduct in één of andere industrie ten voordele van de mens.
In alle gevallen is de mens de kern van het welzijn van het dier en toch faalt in veel gevallen de mens in zijn taak om als eigenaar en verzorger het paardenwelzijn op de eerste plaats te zetten.


 

paardenwelzijn

Hier komt een tekst over de visie van Equus Fundamentum met betrekking tot paardenwelzijn.

sensibilisering

Hier komt een tekst over hoe Equus Fundamentum de maatschappij wil sensibiliseren over onderwerpen die van belang zijn voor paardenwelzijn.

samenwerking

Alleen door samenwerking worden grootse resultaten bereikt. Hier komt een tekst over de samenwerkingen van Equus Fundamentum.

The Horse is not here

to reward your ego
to compete with you
to punish you
to control you

The Horse responds to

who you are
how you feel
what you think
what you do

The Horse is here

to enable you to learn
how to be a better You
- and that is a blessing.

Equus Fundamentum steunt goede doelen

Equus Fundamentum krijgt regelmatig de vraag om goede doelen en crowd funding te adverteren. Hoewel wij alle initiatieven in het kader van paardenwelzijn steunen, willen we enkele organisaties in de spotlight zetten.

Hier komt nog meer tekst over de organisaties.

Donate

Klik hieronder op de knop  om een donatie te doen aan de organisatie van uw keuze.
Je wordt dan direct naar de donatiepagina van de betreffende organisatie doorgestuurd en verlaat hiermee deze website.

Vergeet niet ons opnieuw te bezoeken voor meer leuke nieuwtje en interessante artikels.